Passend Onderwijs
Voor alle leerlingen zien we volwaardig burgerschap als einddoel. We streven na dat kinderen, ongeacht kleur, etnische afkomst, geslacht of beperking mee kunnen doen in de samenleving.
Om ieder kind het meest passende onderwijs te bieden, werken de schoolbesturen in de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland samen in een samenwerkingsverband. Dit om met elkaar het onderwijs steeds beter aan te laten sluiten op de onderwijsbehoefte van onze leerlingen.
Meer informatie over het ‘Samenwerkingsverband (SWV) PO Zaanstreek’ kunt u vinden op www.swvpozaanstreek.nl.
Meer-en hoogbegaafd
Binnen Agora hebben we een bovenschoolse voorziening voor meer- en hoogbegaafde leerlingen: de Kangoeroegroep. Deze groep is bestemd voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Binnen de Kangoeroegroep wordt gewerkt aan specifiek op (hoog)begaafde kinderen gerichte doelen en vaardigheden. Klik hier voor de Informatiebrochure of bezoek de pagina van de kangoeroegroepen.
Ouder- en jeugdsteunpunt
De samenwerkingsverbanden po en vo Zaanstreek hebben een ouder- en jeugdsteunpunt ingericht.
Heeft u vragen over passend onderwijs, wilt u advies of praten met iemand die met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij de school van uw kind. Mocht u daarna toch nog vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan het ouder- en jeugdsteunpunt.
Ieder samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt. Het is er om ouders en jeugdigen te helpen en werkt onafhankelijk.
Wilt u meer informatie over passend onderwijs in het basisonderwijs?
Kijk dan op de website van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek:
Voor ouders - SWV Primair Onderwijs Zaanstreek (swvpozaanstreek.nl)
U kunt uw vragen ook stellen tijdens het telefonisch spreekuur van het Samenwerkingsverband PO Zaanstreek.
Het telefonisch spreekuur is elke vrijdag (behalve in de schoolvakanties) tussen 9 en 10 uur op telefoonnummer 06-28867927. We hopen dat het Ouder- en jeugdsteunpunt u zo goed mogelijk kan helpen!
Passend onderwijs op De Oceaan
Op onze school zijn alle leerlingen welkom, mits wij het passende onderwijsaanbod kunnen bieden, zoals in ons schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat omschreven. Wij streven echter naar totale integratie.
- Wij werken op school met een EXPERTTEAM.Dit specialistenteam geeft advies aan leerkrachten en ouders, bij leerlingen die onderwijsbeperkingen ervaren. Ook hebben wij specialisten in de school die leerlingen kunnen begeleiden als er specialistische hulp nodig is. Onze intern begeleider (zorgcoördinatrice) Jeanette de Ree stuurt dit proces aan.
- Wij werken met arrangement voor een passend onderwijsaanbod, voor leerlingen die naast de basisondersteuning, extra ondersteuning behoeven. Hierin is Lucienne Emmink één van onze experts.
- In onze school hebben we vaste Orthopedagoge die onderzoek kan doen en ondersteuning kan bieden. Dit is Lilian Leuvelink.
- In onze school is het regionaal instituut dyslexie gehuisvest (RID), opdat begeleiding van kinderen met dyslexie mogelijk is.
- Aan onze school is een vaste schoolmaatschappelijk werker verbonden. Dit is Annemarie Fligh.
- Op onze school is een vaste analist werkzaam die de leerkrachten ondersteuning geeft bij het analyseren van leerlingtoetsen en tevens begeleiding geeft bij verbeterprocessen. We streven namelijk altijd naar de beste opbrengsten voor iedere leerling! Dit is Gerrit Kramer.
- Op de Oceaan is ook een leerkracht voor motorische ondersteuning aanwezig. Dit is Jan Brouwer.
Informatie over het RID
Het RID is specialist in onderzoek naar en behandeling van dyslexie en dyscalculie. Het RID heeft 13 hoofdlocaties verspreid over Nederland. Op deze hoofdlocaties worden de onderzoeken uitgevoerd en worden behandelingen gegeven. Daarnaast heeft het RID nog een groot aantal behandellocaties. De Oceaan is er daar één van en daar zijn we als RID heel blij mee! Op deze manier kunnen we behandeling aanbieden in de (buurt van) de school waarop de leerling zit.
Wanneer er sprake is van lees-, spelling- en/of rekenproblemen bij een leerling en extra begeleiding vanuit de school lijkt niet het gewenste effect te hebben, kunnen leerlingen bij ons terecht. In het stappenplan hieronder staan de stappen beschreven van aanmelding tot en met behandeling. Bij vragen kan er altijd contact opgenomen worden met onze vestiging in Alkmaar (072-8508130).
Voor meer informatie kijkt u op de website van RID.