Schooladvies
De overstap naar het voorgezet onderwijs
Het is voor alle leerlingen van groep 8 op de basisschool verplicht om de doorstroomtoets te maken. Wij hebben gekozen voor de door de overheid beschikbaar gestelde doorstroomtoets DOE i.v.m. de adaptiviteit van deze toets.
Op onze scholen vinden we het belangrijk dat leraren en ouders al vroegtijdig met elkaar in gesprek gaan over de verwachtingen omtrent het uitstroomperspectief. Ook de leerlingen worden hierbij betrokken.
We volgen de stappen:
- Vanaf groep 6 wordt jaarlijks met de ouders over de wederzijdse verwachtingen ten aanzien van de uitstroom gesproken. Het functioneren in de groep en de toetsresultaten vormen de basis voor het gesprek.
- In groep 8 wordt in januari het schooladvies geformuleerd. Dit advies wordt met ouder(s) en kind besproken.
- Op basis van het schooladvies kan de aanmelding bij een school voor voortgezet onderwijs plaatsvinden.
- In februari maken de leerlingen de doorstroomtoets. De uitslag wordt in maart bekend gemaakt. Is de uitkomst van de toets lager dan het advies, dan blijft het advies staan. Is de uitkomst van de toets hoger, dan heroverwegen wij het advies.
- De scholen dragen een onderwijskundig rapport over aan de voortgezet onderwijsschool en sturen een kopie aan de ouders.
Meer informatie over dit traject is te vinden op povo-zaanstreek.nl en Doe.nl.
Ons schooladvies komt tot stand na breed overleg met ouders, leerkrachten, directie en intern begeleider.
Wij volgen hierin de procedure is is omschreven door het samenwerkingsverband (POVO).
Er volgt eerst een voorlopig advies en einde jaar een eindadvies.
Hierna kan het advies alleen nog worden gewijzigd, indien de leerling in de centrale eindtoets van CITO (CET) hoger scoort dan het advies.